Unei straine – Adriana

Nu am mai vorbit de mult. Nu vorbeam mult nici inainte cand eram copile si ne intalneam fortate fiind de reuniunile parintilor nostri. Nu stiu daca iti faceau placere discutiile noastre de atunci sau daca le aveam doar pentru ca nu aveai de ales. Nu erau discutii care sa te provoace in vreun fel, nu dezbateam lucruri interesante. Eu eram intr-o perioada in care nu stiam ce ma defineste. Eram stearsa, comuna sau cel putin asa ma vad acum uitandu-ma inapoi la anii aceia. Tu in schimb, imi pareai altfel. Erai rebela, aveai experinta unor lucruri pe care eu nu visam macar sa le traiesc.

Cel mai mult ma fascinau cunostintele tale despre desen, instrumentele specifice lui si felul in care lucrai cu ele. Faceai ca lucrurile acestea sa para usoare. Te admiram pentru curajul tau, pentru determinarea cu care vorbeai, te priveam ca pe un mentor. Nu stiu daca in lipsa desenului si a tuturor acelor lucruri noi mie, te-as fi privit la fel, nici nu stiu daca conteaza.

Nu ai revenit intamplator in mintea mea si imi pare rau ca e asa. Ma mai gandeam la tine si inainte, cand si cand, dar nu atat de des si nici atat de mult. Ma gadeam cand ceva din viata mea de acum se asemana in vreun fel cu ceea ce am trait atunci cand eram copile. O zi anume si o tragedie cunoscuta de intreaga lume te-au pus in locul unde esti si astazi. E ca si cum ti-as fi cladit, in mintea mea, o camera numai a ta.

Cand am aflat prima data ce s-a intamplat pe 30 octombrie, nu am inteles amploarea evenimentului. Cred ca, de fapt, nu doream sa inteleg. As fi vrut sa inchid ochii si sa sterg din minte ceea ce aflasem. Au mai fost si alte stiri cu sute de raniti, au mai fost si alte tragedii, nu mai voiam sa stiu de inca una, de fapt nu mai voiam sa fie inca una. Eram egoista, ma gadeam la cum ma vor afecta pe mine toate lucrurile acestea. Pe mine care imi petrecusem noaptea de 30 octombrie in patul meu, ma trezisem dimineata bine, inteaga, la fel cum eram cu o zi inainte. Viata mea continua la fel si imi doream sa ramana asa, sa nu se schimbe. Nu m-am gandit in ziua aceea la cum erau cei care supravietuisera incendiului sau cei care pierdusera pe cineva drag.

In primele zile chiar am fost usurata ca nu aveam cunoscuti printre victime. Nu ma gandeam prea mult la cei care aveau, era suficient ca nu aveam eu. Am inteles apoi de ce e important sa stiu ce s-a intamplat, am inteles ca pot sa ma implic, chiar daca situatia ma afecta.

Luni dimineata am citit lista persoanelor internate si starea acestora. Am parcurs-o pe toata, de sus pana jos, poposind la fiecare nume. Nu stiu de ce. Ma gandeam ca e important ca cineva sa o faca si sa se gandeasca cumva la ei. Dar si asa, ma gandeam “pe fuga”, superficial, nu voiam sa ma las coplesita de emotiile pe care le-as fi putut simti. Le tineam in frau la fel cum tii o usa ce urmeaza sa fie daramata de o multime de oameni ce vor sa dea navala afara.

Am citit si numele tau, dar nu imi spunea prea multe. M-am gandit ca stiu si eu o fata cu numele de familie “Popa”. M-am gandit la tine pentru o fractiune de secunda si apoi am mers mai departe. Prenumele nu imi spunea nimic. Pentru mine tu erai “Rose” nu “Maria”. Apoi, doua zile mai tarziu, am aflat. De atunci, iti “scriu” neincetat in gand. Mi-am imaginat prin ce ai trecut atunci si prin ce treci acum. Cat de grea iti este recuperarea si cat de greu este sa iti pastrezi motivatia. Cum e sa lupti, sa mergi inainte.

Astazi insa, stiu ca esti mai bine. Ca ai trecut de perioada critica si ca esti o luptatoare. Acum ma gandesc doar ca totul va fi bine, ca in curand te vei intoarce la lucrurile pe care le faceai inainte si ca acestea te asteapta la fel cum le-ai lasat cu o zi inainte de incendiu, ca si cum timpul ar fi stat in loc si nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat. Si totusi nimic nu va mai fi la fel, nicicand.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s